En och en halv timmes effektiv livräddningskurs

Vad hinner man lära sig på en och en halv timme? Ganska mycket om man försöker. Tisdagen den 10 april anordnade hembygdsföreningen en mycket lyckad repetitionskurs i hjärt- och lungräddning för deltagare som gått grundkurs tidigare. Tolv deltagare hade anmält intresse, nio blev vi till sist som deltog.


Instruktören Hans Thorne från företaget Cadsafe satt och väntade på oss när vi kom till bygdegården. Han hade förberett och placerat ut våra övningsdockor på golvet. Kurstillfället gick ut på att repetera kunskaper som vi redan hade, men man inser att det på något märkligt vis alltid finns saker som man har missat, glömt bort, eller på något annat vis inte visste. Att repetera HLR med jämna mellanrum är viktigt. Livsviktigt, till och med. Hans betonade att man inte ska vara orolig för att göra fel vid hjärt- och lungräddning. Det enda felet man kan göra är att inte göra någonting.

Vi fick repetera och justera vårt praktiserande vid medvetande- och andningskontroller, hjärtkompressioner och inblåsningar. Till sist avslutade Hans med att visa hur en hjärtstartare fungerar i praktiken. Hjärtstartaren är utrustad med sensorer som känner av tillståndet hos patienten, och programmerad så att den med röst- och ljudsignaler guidar användaren igenom hela händelseförloppet.

Nio stycken lite säkrare, lite tryggare kursdeltagare lämnade en och en halv timme senare bygdegården med en bra känsla inom sig av att kunna göra skillnad om det behövs. Får du möjlighet att gå en kurs i hjärt- och lungräddning så gör det. Man kan aldrig repetera för ofta!



Vanja Gauffin


Kommentarer

Populära inlägg