Äppelmust

Under hela september månad mustar vi äpplen på lördagar i bakstugan ovanför Knätte bygdegård, förutom i helgen som var, då vi istället fanns på plats utanför gamla vattenverket för att demonstrera hur äppelmustning går till under den årliga kulturarvsdagen.


I år är det ett riktigt äppelår, och har man fler äpplen än man orkar baka paj av, så är mustning ett utmärkt sätt att ta hand om sin skörd på. Vi grovmaler äpplena i en elektrisk fruktkvarn, och moset som blir av det lägger vi i en hydropress som som pressar ut saften ur äppelmassan med hjälp av vattentryck. Olika äppelsorter ger olika mycket must, likaså vilken tid på säsongen det är, men man kan räkna med runt sex liter must per tio kilo äpplen.

Nu på lördag den 15/9 har vi öppet i bakstugan igen mellan klockan 10:00 och 14:00. Man behöver inte boka tid för att komma, men man kan få räkna med kö. Det är olika från gång till gång. Ibland har vi många besökare, ibland inga alls. Det finns möjlighet att köpa lite fika i bygdegården medan man väntar.

Att tänka på innan du kommer:
  • Se till att dina äpplen är rena, så att du inte får med oönskade bakterier i din must. 
  • Ta med tillräckligt med kärl att ta hem musten i. Beräkna cirka 6 liter must av 10 kilo äpplen. Helst hinkar och dunkar med tätslutande lock, så att du kan tappa musten på mindre kärl hemma sedan. Försök så långt det är möjligt att undvika småflaskor, för är det kö till mustningen blir det trångt i bakstugan och väldigt lite plats vid diskbänken.
  • Mustningen kostar 5 kronor per liter färdig must. Knätte Hembygdsförening har swish. Föredrar du att betala med kontanter så försök att ha med små valörer. Vi kan ha svårt att växla 200-, och 500-kronorssedlar vid sådana här tillfällen.
Förutom nu på lördag kan man även komma till oss lördagen den 22/9 och den 29/9, samma tid 10-14.

Välkomna!

Vi medverkade på Kulturarvsdagen i Ulricehamn söndagen den 9 september 2018

Text och foto: Vanja Gauffin

Kommentarer

Populära inlägg