Fornminnen i Knättes Köpmanstorp


Arkeologidagen anordnas runt om i hela Sverige sista söndagen i augusti varje år. I Ulricehamns kommun har man tagit det ett steg längre och kör en arkeologirunda under två dagar så att du som besökare ska ha möjlighet att besöka fler platser. Förra året visade vi spåren från bronsåldern i Lunds by. I år får du möjlighet att besöka den andra gamla boplatsen i Knätte, nämligen vackra Köpmanstorps by.


På den lummiga lilla gården Annelund i Köpmanstorp i Knätte är det tätt mellan fornlämningar från bronsålder och tidig järnålder. Där finns gravrösen, odlingsrösen och fornåkrar i tydliga terassodlingsstråk. Det sägs även att området en gång har varit en gammal handelsplats, en s.k "stad"! Det är många funderingar som kommer upp när man ser hur nära det är mellan dessa lämningar, från odlingsmark till gravplatser. Välkommen att testa dina bronsålderskunskaper i en liten tipspromenad bland dessa fornlämningar!

Söndagen den 26 augusti från kl.11.00 till 14.00.


Promenadvänliga skor rekommenderas. Fornminnena och tipspromenaden är belägna på betad ängsmark. Tipspromenaden är kostnadsfri och går runt i hagarna, mindre än 1 km lång totalt. Gården Annelund går att vistas på med rullstol och de flesta rösena ligger precis intill gårdsplan och kan med lätthet ses därifrån. Utedass finns tillgängligt, ej handikappanpassad. Parkering finns vid missionshuset ca 300 m bort, alternativt på anvisad plats i anslutning till Annelund.

Varmt välkomna!



Ett par av de många, många bronsåldersrösen som ligger runt omkring Annelund.

Kommentarer

Populära inlägg